10R Graffito projekti

Olli Jovero kertoo 10R Graffito projektista:

Graffito on Graham Bantocín tammikuussa 2010 suunnittelema vene. Joitakin mittoja veneestä:

  • vesilinjan pituus 1250 mm
  • kokonaispituus 1700 mm
  • syväys 610 mm
  • uppouma 5,9 kg
  • bulbi 4,1 kg
  • max. purjepinta-ala 1,0 m^2

Tilasin piirustukset Bantocílta kesällä. Piirustukset skannattiin ja muunnettiin vektoritiedostoksi, joka lähetettiin Mikkeliin Mikpolis Oy.ön. Tiedoston avulla jyrsittiin muottimallin puoliskot kahdesta MDF-levypinkasta. Malli tehtiin kaksiosaiseksi, koska veneen keskiosassa laita kääntyy sisäänpäin muodostaen vastapäästön.

Muottimallin jyrsinjälki hiottiin ja ilosena yllätyksenä todettiin mittavirheiden olevan alle 1 mm! Malli ruiskutettiin kahteen kertaan 2-komponentti ruiskuspakkelilla ja hiottiin muottivalmiiksi. Kölilinjalle kiinnitettiin väliaikaisesti n. 50 mm leveä jakosaumalevy.

Muotti laminoitiin normaaliin tapaan kutistumattomasta polyesterihartsista ja lasikuitumatoista n. 10 mm paksuiseksi. Muottiin laminoitiin myös jalat, jotta se pysyisi pystyssä pöytätasolla. Pohjan jakotasoon porattiin 9 kpl reikiä M8 pultteja varten. Muotti myös vesihiottiin ja kiilloitettiin. Vihdoin muotin valmistuttua päästiin itse asiaan, eli veneen tekoon.

Muottipuoliskoihin ruiskutettiin ohut, juuri peittävä, valkoinen polyesterigeeli ja muottipuoliskot pultattiin yhteen. Jakosaumaan siveltiin kapealla siveltimellä geeliä sauman täyttämiseksi. Geelin kovetuttua yli yön runkoon laminoitiin varovaisesti metanolilla ohennetulla SP-115 epoksilla (Kevra Oy) 25 gm^2 lasikuddos, 100 g m^2 multiaksiaali hiilikudos +– 45 astetta sekä 200gm^2 hiili twillkudos. Tällä rakenteella runkokuoren painoksi tuli 541 g.

Runkokuoren kansireunaan liimattiin 8×8 mm abachirimat, joihin oli jyrsitty keskelle 3 mm urat. Uriin liimattiin 3×3 mm hiiliprofiilit kannen tukirimoiksi ja dia 3 mm hiiliputket rungon diagonaali (vääntö) jäykisteiksi. Nämä liimaukset tein kuoren ollessa muotissa, jotta rungosta tuli suora.

Kölievän ja peräsinaihion hankin Bantocìlta. Purjevinssi on RMG 280 ES. Mastona käytän halkaijaltaan 13 mm Exelin liikkiuralla varustettua hiiliputkea, johon tulee 2 kpl saalinkeja.

Kommentteja ja neuvoja otan mielelläni vastaan, koska edellisen kymppini rakentamisesta on kulunut aikaa kolmekymmentä vuotta.

Terveisin
Olli Jovero (olli.jovero “at” pp.inet.fi)
Porvoo

3 Comments

Leave a Reply